14 MART TIP BAYRAMI HASTANEMİZDE KUTLANDI.
14 Mart 2019

14 MART TIP BAYRAMI HASTANEMİZDE KUTLANDI.

BAŞHEKİMİN MESAJI ;

II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet'in isteği ile ilk cerrahhanenin (ameliyathanenin) 14 Mart 1827'de, İstanbul Şehzadebaşı, Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması ile Türkiye'de başlayan modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilmiştir. Okulun kuruluş günü (14 Mart) "Tıp Bayramı" olarak kutlanmaktadır.

İlk kutlama, 14 Mart 1919’da tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran'ın önderliğinde, İstanbul’un işgalini protesto eden tıp okulu öğrencileri ve onlara destek veren devrin ünlü doktorlarının yurt savunma hareketi olarak başlattığı “Tıp Bayramı” bağımsızlık mücadelesinin gizli adı olarak tarihin bilinmeyenleri arasında yerini almıştır.

100. yılını gururla kutladığımız bu önemli günde; geçmişte olduğu gibi bugünde, savaşta ve barışta, gece - gündüz demeden her ne hal ve şartta olursa olsun “Önce İnsan, Önce Sağlık” anlayışı ile ülkemizin ve milletimizin yanında yer alan tüm sağlık çalışanlarımızın; ”TIP BAYRAMI” kutlu olsun.